>

>

>

Γάμος και ηθική

Μπέρτραντ Ράσσελ

Γάμος και ηθική

Μετάφραση: Γιάννη Δυριώτη

"Η πρώτη προϋπόθεση ενός ευτυχισμένου γάμου είναι η ύπαρξη μιας βαθιάς αγάπης ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα, που να αγκαλιάζει ολόκληρη την προσωπικότητά τους και να οδηγεί σε μια συγχώνευση πλούσια σε γόνιμα αποτελέσματα. Η δεύτερη είναι να παρέχεται στο παιδί επαρκής φροντίδα, για την πλήρη σωματική και ψυχική του ανάπτυξη..."

Ο Ράσσελ καταπολέμησε τις προκαταλήψεις γύρω από τη θεμελιακή ανθρώπινη λειτουργία. Χτύπησε με πάθος τις

δεισιδαιμονίες και αγωνίστηκε για να υψώσει στο βάθρο που του πρέπει τον έρωτα, την πιο πλούσια πηγή για κάθε δημιουργικό ξεπέταγμα του ανθρώπου. 

Σελίδες: 220

Σχήμα βιβλίου: 14χ21

ISBN: 960-253-113-4

Τιμή: 16 ευρώ (+φπα)

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ    

Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Έχουμε δίκιο 
να επαναστατούμε

Μπέρτραντ Ράσσελ

Η κατάκτηση της ευτυχίας 
 (Βραβείο Νόμπελ)

Νεοκλής Σαρρής 

Οσμανική 
πραγματικότητα 
(τόμοι 2)

Σ.Ρ. Μιλς

Η αριστοκρατία της εξουσίας

Alain Finkielkraut

H σοφία 
της αγάπης

Τρεις άνθρωποι συζητούν. Οι δύο νέοι, νεότατοι. Ο άλλος γέρος πια, σχεδόν παλαίμαχος. Οι δύο είναι οι εκπρόσωποι του νέου πνεύματος που φυσά μετά τα γεγονότα του Μάη του 1968 στο Παρίσι. Ο τρίτος είναι ο πασίγνωστος «νεαρός γέρος» Ζαν-Πωλ Σαρτρ. 

Μια που η ευτυχία είναι ο στόχος όλων μας, αλλά κανείς από μας δεν γνωρίζει με σιγουριά ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτήν, είναι βέβαιο ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει πυξίδα για όσους πιστεύουν στην ύπαρξή της και ελπίζουν ότι θα την κατακτήσουν…  

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η προβληματική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που συγκροτούν ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα συνυφασμένο με την πολιτική και πολιτιστική ύπαρξη του ελληνισμού, εκτείνεται πολύ πέρα από τα γνωστά θέματα...

Η προκοπή του ατόμου εξαρτάται από την εργατικότητα, την αξιοσύνη και το ταλέντο στην εργασία του ή από την προθυμία και την ικανότητά του να ενταχθεί στην αριστοκρατία της εξουσίας, να προσαρμοστεί στα ήθη της, να δεχτεί τις πολιτικές της πεποιθήσεις; 

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι για να μπορέσει κανείς να σκεφτεί το Κακό. θα πρέπει προηγούμενα να έχει πάψει να πιστεύει στη ρομαντική, αλλά ανέφικτη ιδέα της αγάπης προς τον πλησίον του. Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. 

Saran Alexandrian

Οι απελευθερωτές 
του έρωτα

Μπέρτραντ Ράσσελ

Γάμος και ηθική

Μπέρτραντ Ράσσελ

Αγαπητέ Μπέρτραντ Ράσσελ 

Έρωτας δεν υπάρχει, μας λέει ο Αλεξαντριάν, Υπάρχει μόνο το αγαπώμενο ον. Δύο εραστές δεν κατακτούν ο ένας τον άλλο παρά μονάχα πλάθοντας από κοινού τον μύθο που τους ευνοεί πιο πολύ. Αντλούν τη συμφωνία τους από τον χώρο του φανταστικού. 

Η πρώτη προϋπόθεση ενός ευτυχισμένου γάμου είναι η ύπαρξη μιας βαθιάς αγάπης ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα, που να αγκαλιάζει ολόκληρη την προσωπικότητά τους και ναοδηγεί σε μια συγχώνευση πλούσια σε γόνιμα αποτελέσματα.

 Αν ο Μπέρτραντ Ράσσελ δεν είχε γράψει άλλα έργα, αυτό και μόνο το βιβλίο θα ήταν αρκετό για να διαιωνίσει το όνομά του. Είναι μια “καθαρή απόλαυση”, όπως το χαρακτήρισαν οι ξένοι κριτικοί, ένα βιβλίο που βάζει στη διάθεση των επιστολογράφων όλόκληρη την απέραντη πνευματική του δύναμη και πείρα.